Nauka przeciw pandemii. Rektor ZUT poparł stanowisko uznanych ekspertów

• 13.01.2021, 21:40
  • Mateusz Lipka ZUT Szczecin
Nauka przeciw pandemii. Rektor ZUT poparł stanowisko uznanych ekspertów
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie popiera inicjatywę Nauka przeciw pandemii – zrzeszającą uznanych ekspertów ze środowiska naukowego, którzy zjednoczyli się na rzecz popularyzowania rzetelnej informacji dot. konieczności szczepień przeciw COVID-19.

Działania, które realizowane są w ramach przedsięwzięcia mają przyczynić się do zmiany niepokojących postaw społecznych oraz wesprzeć osiągnięcie odpowiedniego poziomu wyszczepialności populacji poprzez:

- szerzenie zweryfikowanej, merytorycznej wiedzy o szczepieniach przeciw COVID-19;
- edukowanie na temat zastosowania innowacyjnych technologii w szczepieniach przeciw COVID-19;
- dostarczanie sprawdzonych informacji na temat zagadnienia przedstawicielom środowiska medycznego, mediom oraz całemu społeczeństwu;
- wspieranie wszystkich działań zmierzających do świadomego poddania się szczepieniu jak największej części społeczeństwa.

Na stronie http://naukaprzeciwpandemii.pl/#biala-ksiega dostępna jest Biała Księga, w której zawarte są treści pomocne dla środowiska lekarskiego, mediów oraz ogółu społeczeństwa.

Biała Księga to źródło wiedzy dla osób, które poszukują popartej wiedzą medyczną faktów na temat szczepień przeciw COVID-19 oraz typów stosowanych szczepionek. Publikacja to pierwszy, tak kompleksowy dokument, przygotowany przez przedstawicieli nauki i medycyny praktycznej na rzecz edukacji i szerzenia rzetelnej informacji na temat szczepionek przeciw COVID-19 - czytamy na stronie projektu.

Do udziału w inicjatywie włączyło się wiele jednostek naukowych i ośrodków medycznych, m.in.: Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Warszawski, Politechnika Wrocławska, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Fundacja Razem w Chorobie czy Naczelna Izba Lekarska. Inicjatorem całego przedsięwzięcia jest Polskie Towarzystwo Zdrowia Publicznego.

15 stycznia br. (piątek) uruchomiona zostanie Centralna Rejestracja Pacjentów, czyli rozpoczęcie masowych szczepień osób z grupy pierwszej.

Mateusz Lipka ZUT Szczecin