Zaprojektowali ceglany pawilon, z którego można obserwować flamingi. Studenci ZUT docenieni w międzynarodowym konkursie architektonicznym

  • 18.12.2020, 23:21
  • Mateusz Lipka ZUT Szczecin
Zaprojektowali ceglany pawilon, z którego można obserwować flamingi. Studenci ZUT docenieni w międzynarodowym konkursie architektonicznym Piotr Rajewski, Kinga Gawlik
Kinga Gawlik i Piotr Rajewski – studenci studiów drugiego stopnia na Wydziale Architektury ZUT otrzymali nagrodę w kategorii „BB Student Award" w konkursie „Abu Dhabi Flamingo Visitor Centre", który organizowany był przez platformę Bee Breeders.

Zadaniem konkursowym było zaprojektowanie nowego centrum turystycznego, uwzględniającego unikatowy krajobraz rezerwatu Al Wathba Wetland Reserve (Zjednoczone Emiraty Arabskie). Rezerwat położony 40 kilometrów na południowy wschód od Abu Dhabi słynie z licznej populacji flamingów. Projekt Kingi i Piotra idealnie wpisuje się w otoczenie rezerwatu oraz pozwala na obserwację egzotycznych ptaków.

 

Pawilon „Well-Balanced" autorstwa Kingi Gawlik i Piotr Rajewskiego został wybrany spośród 237 prac nadesłanych na konkurs przez studentów oraz biura architektoniczne z całego świata. Para młodych architektów z ZUT zaprojektowała nowy budynek z myślą o dialogu pomiędzy architekturą a pięknymi widokami rezerwatu Al Wathba.

 

Zdecydowaliśmy się na udział w konkursie jeszcze przed wybuchem pandemii COVID-19, natomiast sam proces powstawania projektu odbywał się już zupełnie zdalnie na linii Warszawa – Szczecin. Nie do końca wierzyliśmy w to, że właśnie w taki sposób uda nam się doprowadzić cały proces projektowy do końca. Skala epidemii zaskoczyła również i nas – powiedziała Kinga Gawlik.

 

Praca w trybie zdalnym znacznie wydłuża i utrudnia najprostsze aspekty pracy zespołowej. Okres ten pozwolił nam docenić dzisiejsze możliwości komunikacji m.in.: wideo rozmowy, skanowane szkice i zdalne konsultacje z prowadzącym projekt - dodał Piotr Rajewski.

 

Studenci ZUT zaprojektowali budynek, który składa się z przestrzeni określonych funkcjonalnie, a jego elementem spajającym jest oaza w postaci ogrodów i sadzawki. Autorzy poszukiwali ekologicznych rozwiązań systemowych, umożliwiających efektywną wentylację budynku przy zachowaniu odpowiedniego detalu. Kinga Gawlik i Piotr Rajewski stworzyli podwójną elewację z elementami ruchomymi, które można dostosować do występujących warunków atmosferycznych, nie wpływając na jakość odbioru architektury.

Lekko różowa kolorystyka budynku nawiązuje do tradycyjnej zabudowy Abu Dhabi. Chcąc dodać nutę nowoczesności, projektanci jako materiał budowlany zastosowali cegłę, tworząc klasyczne rozwiązanie w nowoczesnym wydaniu.

 

Opiekunem projektu był dr hab. inż. arch. Krzysztof Bizio profesor ZUT - kierownik Katedry Architektury Współczesnej, Teorii i Metodologii Projektowania na Wydziale Architektury ZUT.

Mateusz Lipka ZUT Szczecin

Zdjęcia (1)

Projekt

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu ECHOmedia.info z siedzibą w Gryficach jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe